Groningen - Roodeschool

door Rogier

Weet U het nog?
Groningen – Sauwerd – Baflo – Warffum – Usquert – Uithuizen – Uithuizermeeden en Roodeschool
Ik heb het in m’n jeugd moeten leren: alle halteplaatsen van de noordelijkste treinverbinding in ons land. Dat was in de tijd dat we nog geen TomTom hadden.
Ik heb geen flauw idee wat het nut was om dat soort dingen uit je hoofd te (moeten) leren, want de kans dat je daadwerkelijk in dat boemeltje terecht kwam, was vrij klein als je in Twente woonde.


Maar ik moet niet klagen, want mensen die nóg ouder zijn, moesten ook alle eilanden van de Indonesische archipel (op volgorde) uit ’t hoofd leren. Mijn vader kon tot op hoge leeftijd dat rijtje (dat ook nog eens veel langer was) opdreunen. Dat was nog in de tijd dat we trots waren dat we “Indië” bezaten.

Tegenwoordig zoek je dat soort dingen op op internet. Mijn favoriet daarvoor is Wikipedia, maar dat wist u al. En hoe onzinnig het is om dat soort lijstjes uit je hoofd te leren, blijkt wel uit het feit dat die spoorlijn inmiddels (sinds voorjaar 2018) is doorgetrokken naar Eemshaven. En daarmee is Eemshaven het noordelijkste treinstation van ons land. Wat wel gebleven is, zijn die 4 o’s in Roodeschool…

Niet dat alle rijtjes of lijstjes onzinnig zijn om te leren. Wat zou je een boel fouten maken als je nog nooit had gehoord van “mit, nach, nebst, bei, seit, von, zu”, dat wordt gevolgd door een derde naamval (Dativ). En dan had je ook lijstjes voor de vierde naamval (Akkusativ: durch, für, ohne, um, bis, gegen, entlang) en tweede naamval, maar om eerlijk te zijn, dat rijtje ken ik niet (meer). Maar het kon nog lastiger, want er was ook nog een rijtje dat, afhankelijk van de situatie, een derde of vierde naamval voorafging.
Ook deze lijstjes heb ik nog eens opgezocht op internet. Niet alleen de volgorde is anders, maar in vergelijking met mijn schooltijd zitten er ook andere voorzetsels in. Duits was niet mijn favoriet en zal het ook nooit worden.

“De Nederlandse personenauto” legt gemiddeld zo’n 13.000 km per jaar af. Het zal u niet verbazen dat de gemiddelde particuliere auto minder km’s maakt dan die 13.000 en de zakelijke auto véél meer.
Ik rijd ook met gemak véél meer km’s per jaar dan die gemiddelde 13.000.
Zoals u wellicht moeten we (grofweg) eens in de twee weken de kleinkinderen ophalen in Capelle aan de IJssel. Meestal neem ik die rit voor m’n rekening en dat betekent dat ik al snel twintig keer per jaar om vier uur ’s middags vertrek en na vierenhalfuur vrijwel onafgebroken sturen de auto weer voor onze garage neer zet. Vierenhalf uur, maar dan heb je wel zo’n 375 km afgelegd. Even iets langer (6 uur) en ik had midden in Parijs kunnen staan. Op jaarbasis zijn deze ritjes alleen al goed voor zo’n 7.500 km.
De route gaat natuurlijk over de A1 en over die autosnelweg rijd ik ook vaak voor m’n werk. Dus zo langzamerhand weet ik wel hoe die er uit ziet. Via de N347 en Goor naar de aansluiting Rijssen de A1 op. Dat is niet altijd een pretje, zeker niet met al die wegwerkzaamheden tussen Rijssen en Apeldoorn, en waarom je zo vaak, ook op zondagmiddag, stil moet staan bij Barneveld? Ik zal het de spreekwoordelijke Joost eens vragen, die weet van heel veel zaken af. En door de week sta je nog veel vaker vast.
Als je de A1 zo vaak rijdt, dan weet je ook welke parkeerplaatsen er zijn. Op volgorde (de heenweg): Struik (daar kan je goed carpoolen, aan de andere kant ligt Bolder, met zo’n grote gele M), De Hop, Vundelaar (vind ik niet zo prettig klinken), De Hucht, De Strubben, Tolnegen (daar kan je ook onder de A1 door, hier zit een concurrent van die gele M), Aanschoten, Uilengoor en De Middelaar. Dat is de laatste voor knooppunt Hoevelaken, en daar gaan we de A28 op (als we naar Capelle aan de IJssel gaan).
Niet alleen de snelweg zelf krijgt een beurt, ook die parkeerplaatsen worden regelmatig onderhouden. En zo viel me afgelopen zondag op dat (de weg naar) De Middelaar was afgesloten.

Maar wij weten wel beter: de weg naar onze Middelaar ligt echt open (1 Timoteüs 2: 5):
Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus, die Zich gegeven heeft tot een losprijs voor allen.
En in Mattheüs 11 lees ik:
Jezus zei tegen de mensen: ‘Vind je het moeilijk om te doen wat God wil? Is het een te zware eis voor je? Kom dan bij mij. Ik zal je rust geven.
Afgesloten weg, Goddank niet. Soms moet je even verder kijken/denken.

Afdrukken

Contactgegevens

Harmoniegebouw
Uitterhoevestraat 7
7481 DH Haaksbergen
Email:  info@christengemeentejoshua.nl

Privacyverklaring

Het dagelijks woord

12 april 2021

  • maandag 12 april 2021 - Matteus 7:13-14
    Ga door de nauwe poort naar binnen. Want de brede weg, die velen volgen, en de ruime poort, waar velen door naar binnen gaan, leiden naar de ondergang. Nauw is de poort naar het leven, en smal de weg ernaartoe, en slechts weinigen weten die te vinden. -- Matteus 7:13-14