Goed nieuws

door Rogier

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik word een beetje moe van die coronacrisis. Niet van het werken, want mijn werkzaamheden zijn vrijwel geheel tot stilstand gekomen. Zo’n crisis is blijkbaar ook een methode om met pensioen te gaan… Maar waar ik zo moe van word dat alles over de coronacrisis en de gevolgen daarvan gaat. Het nieuws staat er vol mee, het halve NOS Journaal gaat er over, elk praatprogramma komt vrijwel niet verder, maar gelukkig hebben we ook nog Piets weerbericht.

En ik begrijp natuurlijk ook wel, er is weinig nieuws want veel ligt stil. Dus waar moet je het dan over hebben.
Marjolein Hurkmans is columnist bij De Telegraaf en heeft zichzelf in zelfquarantaine geplaatst. Zij schrijft op dag 18: ‘Ik snak naar goed nieuws’. Ik ben dus niet de enige die daar last van heeft.

Maar wat kopt de krant op 25 maart? ‘Goed nieuws: Virus muteert amper' En het artikel begint met “Het coronavirus muteert zeer weinig wat de kansen op een succesvol vaccin veel groter maakt.” Dat stelt Peter Thielen, moleculair geneticus aan de Amerikaanse John Hopkins University. „Dat betekent dat er waarschijnlijk maar één vaccin nodig is, in plaats van elk jaar weer een nieuwe zoals bij de griep”, aldus Thielen tegen de Washington Post. “Zo’n vaccin kan zelfs levenslang immuniteit bieden, zoals bij de mazelen of de waterpokken.”
Tja, je kan alles wel goed nieuws noemen. Bij mij valt dit meer in de categorie “Elk nadeel heb se voordeel”, u weet wel zo’n Cruijffiaanse uitspraak die waarschijnlijk niet als eerste door Cruijff werd gebezigd. Waarschijnlijk was het Willem van Hanegem die in De Telegraaf van 31 maart 1970 zei "Wij hebben geleerd uit elk nadeeltje een voordeeltje te halen". En dat ging over de (slechte) kwaliteit van het voetbalveld waarop ze moesten spelen. Maar dat terzijde.

Ergens anders lees ik de kop “Goed nieuws voor iedereen: moedermelk wordt schoner” en ik vraag me af waarom dat voor mij goed nieuws zou zijn. Ik gebruik geen moedermelk meer. Maar dan lees ik verder en kom bij “Volgens een RIVM-onderzoeker zijn de gemeten schadelijke stoffen in deze eeuw per decennium ongeveer gehalveerd. Deze uitkomst betekent dat we er allemaal een beetje gezonder op worden, aldus de wetenschapper.” En dan snap ik het beter. En blijkbaar hebben ze bij het RIVM ook nog tijd over om dit soort onderzoeken te doen.
Op 14 april jl. meldt NU.nl goed nieuws: In een wildreservaat in Kenia is een zogeheten 'zonkey' of 'zezel' geboren: een zeer zeldzame kruising tussen een zebra en een ezel.
Of dat nou echt goed nieuws is, ik zet daar zo mijn ??? bij.
En verderop in hetzelfde artikel lees ik dat de Oezbeekse acrobate Kristina Vorobeva, die begin januari tijdens een optreden in Carré een val van 10 meter maakte, inmiddels weer kan lopen. Ze viel omdat de tand van haar partner afbrak op het moment dat zij aan een bitje door de lucht zwaaide. Dat noem ik pas echt goed nieuws. Ik schreef nog over die trapezewerkers in mijn blog die eind december jl. geplaatst werd.

En bij de term “goed nieuws” schoot me nog iets te binnen. Vroeger, ik weet niet precies vanaf wanneer, maar ik denk zo vanaf m’n tiende, gingen we als gezin in de zomervakantie een maand lang naar Frankrijk. De eerste keer gingen we naar de Drôme, daarna jarenlang naar de Dordognestreek. Mijn ouders huurden daar dan een huisje. En om ons verstaanbaar te maken, lazen we elke dag uit Bonnes Nouvelles Aujourd’hui. Dat was de Franstalige versie van de Groot Nieuws bijbelvertaling. Mijn vader las voor en mijn moeder en ik lazen mee in ons eigen exemplaar. Want als je het alleen moest hebben van het luisteren…, zo goed was ons Frans nou ook weer niet. Op den duur konden we ons in Frankrijk goed verstaanbaar maken. Dat was nog in de tijd dat je naar een bakker ging om brood te kopen, naar de slager voor een lekker stuk vlees en naar de groenteboer om aardappelen en groenten te kopen. In die tijd waren er nauwelijks supermarkten. Dat is tegenwoordig wel anders. De laatste jaren gingen we vaak naar een kleinkindvriendelijke camping in de buurt van Autun. Met Nederlandse eigenaren en een supermarkt tegenover de camping. Dan leer je je mondje Frans snel af, kan ik u verzekeren.

En inmiddels begrijpt u natuurlijk de titel van deze blog: “goed nieuws”, want dat is de vertaling van “bonnes nouvelles”. Goed nieuws
Eigenlijk veel mooier dan “groot nieuws”. Want dat laatste hoeft niet positief te zijn, ook slecht nieuws kan groot zijn. Het woord Evangelie betekent letterlijk "goed nieuws". Het evangelie is het plan dat God ontworpen heeft om zondige mensen te redden van een eeuwige afzondering van Hem. Het wordt ook wel eens aangeduid als de blijde boodschap. En zo is het. Omdat er geen enkele manier is waarop wij onze weg terug naar God kunnen verdienen, is Jezus naar ons toe gekomen! Dit is het goede nieuws: het Evangelie.
Romeinen 5:8 zegt: "Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren." 
De Bijbel zegt dat wij weliswaar de doodstraf verdienen voor onze zonden, maar dat Jezus die straf op Zich nam. Hij stierf in onze plaats.
Dat is pas nieuws! Groot nieuws, blijde boodschap en vooral goed nieuws. U zij de glorie, opgestane Heer, U zij de victorie, nu en immermeer! 

Of in het Frans:
À toi la gloire, O Ressuscité!
À toi la victoire pour l’éternité!
Brillant de lumière, l’ange est descendu,
Il roule la Pierre du tombeau vaincu.
À toi la gloire, O Ressuscité!
À toi la victoire pour l’éternité!

Contactgegevens

Harmoniegebouw
Uitterhoevestraat 7
7481 DH Haaksbergen
Email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring

Het dagelijks woord

11 augustus 2022

  • donderdag 11 augustus 2022 - Marcus 8:35-36
    Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven? -- Marcus 8:35-36

Gerealiseerd door Comyoo | creatieve studio