Veilig

door Rogier

Op 20 december 1895 maakte Nederland voor het eerst kennis met een automobiel: het was het rijtuig van de Tilburgse wolfabrikant Jos Bogaers. Mondjesmaat kwamen er meer gemotoriseerde voertuigen en overal waar ze verschenen, baarden ze veel opzien: paarden sloegen op hol, de melk van de koeien werd zuur en zwangere vrouwen vreesden voor het leven van hun ongeboren kind.
Onzin natuurlijk, van die zure melk, maar het gaf wel aan dat men angstig was voor de nieuwe ontwikkelingen.

En laten we eerlijk zijn, die eerste auto's waren natuurlijk niet zo heel erg veilig. Het enige veilige aspect was natuurlijk dat ze niet zo hard konden en het was Spijker die als eerste remmen op alle wielen toepaste. Dat was pas in 1903.
Na die tijd zijn er van allerlei verbeteringen van de veiligheid aangebracht: de eerste autogordel werd in 1956 geïntroduceerd (maar nog niet verplicht gesteld, dat was pas in 1975), in 1971 kwam de eerste airbag en ik heb geen flauw idee hoeveel van die dingen tegenwoordig in m’n auto zitten. Ondertussen werd ook de “gordelspanner” ontwikkeld en in 1978 kwam het Anti Blokkeer Systeem (ABS) op de markt. Daarna kwamen kreukelzone’s, mistlampen en de APK. En voor winterse omstandigheden: winterbanden. En het ging maar door, denk aan parkeersensoren, achteruitrijcamera’s, blinde hoekdetectiesystemen, keep your lane, cruise control, al dan niet adaptief, een snelheidsbegrenzer en natuurlijk heel veel waarschuwingslampjes in je auto.
Anderzijds, auto’s kunnen steeds harder, hebben meer pk’s en die elektrische voertuigen hoor je niet aankomen…

Kijk ik in onze lectuurbak, dan zie ik daar het Eigen Huis magazine met in schreeuwende letters op de voorkant “U denkt dat u veilig woont?” Het artikel handelt over de noodzaak van ventilatie in de meterkast, over de aardlekschakelaar, de levensduur van een gasslang, aparte groepen, koolmonoxidevergiftiging en dat soort zaken. Want veiligheid boven alles…
Maar ook op andere gebieden moe(s)t alles veiliger. Een mooi voorbeeld is de vloer van een slagerij. Zegt de ene instantie dat die egaal moet zijn vanwege de hygiëne (HACCP), een andere instantie zegt juist dat íe niet glad moet zijn vanwege het gevaar van uitglijden (arbo-wetgeving). Hoe tegenstrijdig kan het zijn.
Denk ook eens aan voedselveiligheid. Van alles mag “er niet meer inzitten” en overal moet een lijst met ingrediënten op. Medicijnen worden jarenlang getest waardoor de introductie erg lang duurt. Zeg ik nu dat ik dat ik dit alles onzin vind? Nee dat doe ik niet, maar soms schieten we wel erg door. Vooral met die Europese regelgeving waar bijna niemand op zit te wachten.
En opmerkelijk, in tijden van nood, kan veel ineens sneller of anders. Heel bijzonder.

Alles moet veilig zijn!
Dan gebeurt er iets door een heel klein deeltje met een diameter van zo’n 60 tot 140 nm. Een nanometer is een miljardste meter, dus 0.000000001. Niet met het blote oog te zien, zelfs niet met een gewone microscoop te zien. Om een virus te zien heb je een elektronenmicroscoop nodig.
Een onwaarschijnlijk klein deeltje dat mensenlevens in gevaar kan brengen, de hele wereld op z’n kop zet en de economie grotendeels tot stilstand weet te brengen.
En wij, we dachten dat we veilig waren…
Misschien komen we er ook weer vanaf of worden we er immuun voor, maar wanneer? Vroeger of later krijgen we wel weer zo iets. Waarom zou het stoppen na SARS, MERS en nu COVID-19? En het lastige van virussen is dat ze niet met antibiotica te lijf kunnen worden gegaan en bovendien muteren ze vrij snel.
Veilig? Niet dus!

Als deze blog gepubliceerd wordt is het Pesachfeest net afgelopen. Dit jaar liep Pesach van 9 tot en met 16 april. Met Pesach wordt het einde van de joodse slavernij in Egypte herdacht en de uittocht uit Egypte en daarmee de bevrijding van het joodse volk van de slavernij. De Joden leefden in Egypte en werden daar als slaven behandeld. Mozes werd hun leider. Hij vroeg de toenmalige farao om toestemming om terug te keren naar het Land van Israël. De farao weigerde de joden te laten gaan. Pas na de tien door God gezonden plagen mocht het Joodse volk alsnog vertrekken. De tiende plaag was het ergste, alle eerstgeborenen van de Egyptenaren werden door God gedood. De eerstgeborenen van de Joden werden overgeslagen, deze bleven leven, vandaar de naam Pesach, dat overslaan betekent.
Het volk kreeg de opdracht (Exodus 12) met een bosje hysop bloed van een geslacht lam of bokje zonder gebreken te smeren op beide deurposten en de bovendorpel. De Engel des Doods zou de zo gemarkeerde huizen overslaan. Vandaar dat de eerstgeborenen van de Joden deze plaag wel overleefden. Ze waren veilig achter het bloed van een onschuldig dier.
Ook wij zijn veilig, veilig achter het bloed van onze Heer Jezus. Die voor ons aan het kruis ging en de dood overwon. Wie in Hem gelooft, heeft eeuwig leven. Ik lees in Romeinen 8 vanaf vers 14:
Maar hoe zwaar het ook wordt, we zullen alle moeilijkheden overwinnen. Want God houdt van ons.
Dit weet ik zeker: door de dood en opstanding van Jezus Christus, onze Heer, liet God zien hoeveel hij van ons houdt. En niets kan dat veranderen: geen engel, geen geest, geen machthebber, geen mens of macht op aarde of in de hemel. Want wat er ook gebeurt, vandaag of in de toekomst, of we nu leven of sterven: God houdt van ons!

En zo is het, wij zijn dus hartstikke veilig.

Contactgegevens

Harmoniegebouw
Uitterhoevestraat 7
7481 DH Haaksbergen
Email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring

Het dagelijks woord

11 augustus 2022

  • donderdag 11 augustus 2022 - Marcus 8:35-36
    Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven? -- Marcus 8:35-36

Gerealiseerd door Comyoo | creatieve studio