Wat verdient een …

door Rogier

Is een wekelijkse (?) rubriek van De Telegraaf. De laatste keer dat ik ‘m langs zag komen, ging het over een verpleegkundige in een ziekenhuis. Ik moest meteen aan Pauline denken.
Ook NU.nl kent zo’n rubriek, daar heet íe dan “Hoeveel verdienen een …” en dan worden twee beroepen met elkaar vergeleken. Vaak beroepen die in de verste verte niets met elkaar te maken hebben. Waarom zou je ze dan vergelijken? Enkele combinaties die ik tegen kwam:
een bedrijfsmakelaar en een huishoudelijke hulp,
een gehandicaptenverzorger en een advocaat,
een offsetdrukker en een integriteitsspecialist,
een autoverkoper en een onderwijsassistent, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Het leuke aan die rubriek is dat er van alles langskomt, de onderwerpen zijn zeer divers en de verschillen zijn vaak heel erg groot. Ook op het gebied van werkervaring, opleiding en werktijd. De één heeft nog allerlei toeslagen, een ander krijgt nog onkostenvergoedingen en een bonus. De één is ondernemer, de ander is werknemer. Goed beschouwd is het appelen met peren vergelijken en je hebt er feitelijk niet veel aan. Wat je wel ziet dat die progressieve belasting er in Nederland flink inhakt. Zo houdt iemand die zo’n € 1.400 bruto per maand verdient, nog altijd nog zo’n € 1.300 netto over. Die bedrijfsmakelaar is een grootverdiener met z’n bemiddeling in bedrijfsgebonden vastgoed. Hij krijgt bruto ongeveer € 9.000 per maand en houdt daar € 5.200 netto van over.
Steevast begint dat artikel op NU.nl met de volgende tekst:
Over geld praat je niet. Ons salarisstrookje is een taboeonderwerp. Terwijl we maar al te graag zouden weten: waar moeten zij het maandelijks van doen? Daarom vraagt NU.nl het voor je. Met deze week: <beroep 1> en <beroep 2>.
En inderdaad, over je salaris spreek je niet vaak met een ander. Terwijl je soms best wel nieuwsgierig bent wat die ander verdient. En als de Quote 500 uitkomt, willen we best weten wie op die lijst staan.
Als je gaat googlen op “wat verdient” dan komt er een gigantische lijst met website met allerlei cijfermateriaal die onderschrijft dat we inderdaad best wel nieuwsgierig zijn.
Maar één ding is zeker: het gaat helemaal niet over “verdienen”, het gaat over “krijgen.” En dat is natuurlijk een groot verschil. Je hoort weleens iemand zeggen, “ik krijg zoveel, maar ik verdien veel meer”. Die heeft het dan goed begrepen, krijgen en verdienen zijn twee verschillende zaken. Opmerkelijk is dat woord “meer” aan het eind van die opmerking, men zegt “bijna nooit “ik krijg zoveel, maar ik verdien veel minder”. Blijkbaar vinden we vaak onszelf onderbetaald. En als iemand wel zegt “ik verdien veel minder”, dan bedoelt hij of zij waarschijnlijk dat hij of zij minder “krijgt”. Blijft toch een vreemd taaltje, dat Nederlands.
Als ik over het woord “verdienen” nadenk, dan zie ik in grote lijnen twee gebruikswijzen. 1 Het verdienen van geld, zoals hierboven en 2 Het verdienen niet in geld, het recht op een beloning of bestraffing verwerven. Dat laatste dus in de bedoeling van “iemand deed iets wat hij niet mocht doen en verdient nu straf.
Dat laatste sluit mooi aan op een gezegde: “Je krijgt wat je verdient!”
En dan dat coronavirus, is dat nu een straf van God, zoals sommigen zeggen? De meeste mensen vinden dat idee vreemd. Omdat ze überhaupt niet in (een) God geloven, maar ook gelovigen vinden het een gekke gedachte. Want God is liefde, zeggen ze dan, en ja, dat is uiteraard waar. Maar er zijn toch ook tal van voorbeelden in de Bijbel te vinden waarin gestraft wordt als gevolg van zonde, slechtheid of ongeloof. En dat beperkt zich echt niet tot het Oude Testament.
Ik weet het niet en wie het weet mag het me zeggen. Maar ik verwacht dat het dan stil blijft. Want wij kunnen Gods plannen niet doorgronden. Jesaja 58: Want mijn gedachten zijn niet uw gedachten en uw wegen zijn niet mijn wegen, luidt het woord des Heren.
Maar even terug naar “verdienen”. Ik schreef “Je krijgt wat je verdient!”, maar dat is niet altijd waar. Kijk maar eens in 1 Petrus 2 vanaf vers 22:
Hij deed nooit iets verkeerds. Hij vertelde nooit een leugen. Toen hij werd uitgescholden, schold hij niet terug. Toen de mensen hem lieten lijden, bedreigde hij hen niet. In plaats daarvan vertrouwde hij op God, die eerlijk rechtspreekt over alle mensen.
Dankzij Jezus Christus zijn onze zonden vergeven. Hij heeft onze zonden gedragen toen hij stierf aan het kruis. Nu kunnen wij leven zoals God het wil. Want door het lijden van Christus zijn wij bevrijd.

Jezus kreeg niet wat hij verdiende. Dat kruis, dat lijden en dat sterven was niet omdat Hij iets fout gedaan zou hebben.
En wij, wij krijgen door Zijn lijden en sterven en door Zijn opstanding eeuwig leven. Dat hebben we ook niet verdiend, maar dat is nu genade: iets krijgen wat je niet verdient.

Contactgegevens

Harmoniegebouw
Uitterhoevestraat 7
7481 DH Haaksbergen
Email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacyverklaring

Het dagelijks woord

11 augustus 2022

  • donderdag 11 augustus 2022 - Marcus 8:35-36
    Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven? -- Marcus 8:35-36

Gerealiseerd door Comyoo | creatieve studio